Június 26-30-ig integrált baseball tábor helyszíne volt az izbégi sportpálya, ahol ózdi, érdi és szentendrei gyerekek edzhettek amerikai edzők vezetésével.

A többségében hátrányos helyzetű roma gyerekekkel foglalkozó Van Helyed! Alapítvány, az érdi és a szentendrei baseball csapat összefogásával edzőtábort tartottak Szentendrén a sportágban tehetséges gyerekek számára. A kezdeményező ózdi egyesület tevékenységében az oktatási, kulturális szerepvállalás mellett fontos szerepe van a sportnak.

Stecné Baráti Izabella fia együtt játszott az ózdi gyerekekkel a táborban. Izabella szerint a tábor nem csak a sport terén volt hasznos a fiataloknak, a közös játék során társas kapcsolataikban, egymáshoz való viszonyulásukban is fejlódtek.

Bódis Krisztina, a Van Helyed! Alapítvány kuratóriumának elnöke megerősítette, hogy tábor hozadéka túlmutat a szakmai szempontokon.

„Azt vettük észre, hogy nagyon tehetségesek az ózdi gyerekeink baseballban, érdemes ezen a területen fejleszteni őket, már csak azért is, mert a baseball egy olyan sport, ahol a koncentráció, a tudás, a fegyelem és mindenféle dolog összejátszik, és ez fejleszti a gyerekeket mindenképpen, csapatjáték is, egyéni szinten is jól működik. Nagyon nagy segítség volt számunkra, hogy itt a szentendrei pályán tarthatjuk az edzéseket.”

A szakmai irányítást egy profi amerikai csapat biztosítja, az edzéseket amerikai edzők tartják. A tábort az amerikai és a magyar fél közösen finanszírozza, a 13 ózdi játékos a Van Helyed! Alapítvány budapesti bázisán szállt meg. Szentendre városa a helyszínt biztosította az edzésekhez az izbégi pályán.

„Kevesen tudják, mennyire népszerű a baseball itt Magyarországon” – mondta Benkő István, a szentendrei baseball csapat amerikai születésű magyar elnöke, aki évtizedek óta Magyarországon él, és a sportág hazai népszerűsítéséért dolgozik. „50 csapat van, több százan játszanak, minden korosztály. Itt Szentendrén volt az első baseball csapat Magyarországon, legalább 26 éve, nem csak a legjobb volt az országban, hanem képviselte is Magyarországot az európai bajnokságokon is. A baseball majdnem meghalt itt 3-4 éve, ezt próbáltuk újjáéleszteni. Nagyon hálásak vagyunk az önkormányzatnak, hogy biztosította nekünk a pályát. Egy hete volt egy válogatás Érden, nagyon büszkék vagyunk, hogy egyik játékosunk, Matyi, bekerült az ifjúsági válogatott csapatba, ez a csapat játszani fog a legjobb európai csapatok ellen.”