NEWS
  1. SZJA egy százalék felajánlások
  2. Ütős utógyereknapi baseball party
  3. Még jelentkezhetsz slowpitch tornánkra
  4. Gyermeknapi baseball party
  5. Fejlesztések, átépítési munkálatok az izbégi pályánkon
  6. Jegyzőkönyvvezető oktatás

[vc_row css=”.vc_custom_1481712955029{margin-top: -33px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_tta_accordion active_section=”1″ collapsible_all=”true” title=”ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK”][vc_tta_section title=”Milyen életkorban lehet elkezdeni és játszani a baseballt?” tab_id=”1463036468782-d3dd20ad-8030″][vc_column_text]Jelenleg 8-tól 58 éves korig sportolnak az egyesületben. A 2017-es szezonban egy U12-es (Little League Minors) utánpótlás csapatot és egy felnőtt csapatot indítottunk. Idén tovább növekszik a klub és már két korosztályos (U12 LL Majors, U15 LL Junior) csapatot indítunk az utánpólás bajnokságokban és egyet a felnőtt NB2-ben.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Lányok is csatlakozhatnak a csapathoz?” tab_id=”1463036555175-1a570fb1-f540″][vc_column_text]Természetesen. Úgy tűnik a magyar csapatoknál 8 és 13 éves kor között a lányok gyakran a csapatuk húzóemberei, ebben a korban még jellemzően együtt játszanak fiúk és lányok a baseball csapatokban. Az ettől idősebb korosztályban már elválik a softball és baseball sportág és a lányok jellemzően a fastpitch softball csapatokban játszanak, de ugyanakkor lehetőségük van továbbra is baseballt játszani. A két sportág szabályai hasonlóak így az átjárhatóságot ez nem befolyásolja, a játékos egyéni preferenciáján múlik melyiket részesíti előnyben, esetleg mindkettőt űzi párhuzamosan, ahogy arra csapatunkban is van példa.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Mikor van a baseball szezon?” tab_id=”1463036564442-39cebf92-ae36″][vc_column_text]A bajnoki meccsek általában április elején kezdődnek és június végéig tartanak. A felnőtt csapatok hétvégén játszanak, a budapesti és környéki utánpótlás csapatoknak hétköznapi meccseik is szoktak lenni.
Nyáron általában nincsenek meccsek a nyári szabadságok és vakáció miatt. Az őszi időszakban folytatódnak a meccsek, a szezont a bajnoki döntő sorozatok zárják október elején.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Hol és mikor vannak edzések?” tab_id=”1463036563646-44ac307d-ad28″][vc_column_text]Téli időszakban tornateremben készülünk, szezon közben pedig az Izbégi Sportpályán találató pályánkon edzünk és itt játsszuk a hazai meccseket.

A pontos beosztást megtalálod: ITT[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Mikor vannak a meccsek? ” tab_id=”1492681437265-9c9952fd-0162″][vc_column_text]A felnőtt csapatok meccsei hétvégén vannak. Az utánpótlás csapatoknál úgyszintén a meccsek többsége hétvégére esik, de a budapesti és környéki utánpótlás csapatoknak szoktak hétközi fordulókat is szervezni. Az alapszakasz áprilistól június végéig / július elejéig tart. A rájátszás szeptemberben és október elején zajlik. Nyáron a válogatott programoké és egyéb hazai és nemzetközi tornáké a főszerep.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Milyen felszerlésre van szükségem, hogy kipróbáljam/elkezdjem a baseballt?” tab_id=”1492681868516-d2d96501-0050″][vc_column_text]Csak sima sportruházatra van szükség (hosszú melegítőnadrág ajánlott), minden más speciális felszerelést biztosítunk a kezdőknek (ütő, kesztyű, sisak). Ha komolyan elköteleződik valaki a sportág mellett előbb-utóbb egy saját kesztyűbe érdemes beruházni. A kesztyűk ára 60 EUR-tól kezdődik, de egy-egy darab hosszú évekig kitart, használtan pedig olcsóbban is hozzá lehet jutni. Aki már bajnoki meccseken kezd játszani, annak érdemes megfontolnia speciális baseball cipő beszerzését is, de sok játékos stoplis focicipőt használ. A felszerelések beszerzésében segítünk (egyébként is érdemes szakértő tanácsot kérni vásárlás előtt), van csapatkedvezményünk online boltokban.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Vannak-e nemzetközi és/vagy hazai tornák és rájátszás?” tab_id=”1492682036181-b5e26189-2659″][vc_column_text]A téli időszakban módosított szabályokkal teremtornák zajlanak idehaza és a környező országokban. Nyári időszakban válogatott és egyéb edzőtáborokba lehet bekerülni. A válogatott csapatok Európa bajnoki tornákon ill. selejtező tornákon vesznek részt, de emellett klubcsapatként is van lehetőség indulni nemzetközi tornákon a szezon folyamán. Regionális alapon All-Star csapattal a Little League európai tornájára lehet nevezni, melynek megnyerésével egy USA-ban megrendezett tornára lehet kijutni.

A hazai bajnokságok rájátszása szeptember és október folyamán zajlik.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Milyen képességek, adottságok szükségesek a baseballhoz?” tab_id=”1492682426737-d2f1a58c-1d8e”][vc_column_text]A legfontosabbak a jó szem-kéz koordináció valamint a gyors reakcióidő és észjárás.

Megütni egy mindössze 22 cm kerületű, gyorsan mozgó gömböt egy olyan henger alakú ütővel, aminek a legnagyobb átmérője nem haladhatja meg a 70 mm-t? Nem véletlenül tartják ezt az egyik legnehezebb sportteljesítménynek. A profi ligákban egy jól eltalált labda akár 160-180 km/h sebességgel hagyja el az ütőt, tehát a belső védőknek vajmi kevés idejük van azt lereagálni, de még a külső pályán is gyors döntésekre van szükség, hogy időben odaérjenek a labdákra.

A baseballt észjátéknak tartják, az egyik híres játékos ezt így fogalmazta meg: “A baseball 90%-ban fejben dől el, a másik felét adják a fizikális képességek.” 🙂
Komolyra fordítva a szót, a játék többről szól, minthogy a hálóba juttassuk a labdát a pálya valamelyik végén. Egy 3 órás taktikai küzdelem, melyben a résztvevők megpróbálják kitalálni mit fog lépni az ellenfél, milyen dobással hozza játékba a labdát a dobó, milyen taktikát választ a támadó csapat, mi lesz ha az történik amit várunk és mi lesz ha valami más, ki és hová helyezkedjen, hány kieső van és hol vannak futók és milyen gyorsak ők, hová játszm a labdát, ha tisztán kezelem le és mit csinálok ha becsúszik egy apró vagy nagyobb hiba. Megannyi apróság, amit figyelembe kell venni a döntéseknél, mind támadásnál mind védekezésben, hogy kihasználhassuk saját előnyös tulajdonságainkat és az ellenfél gyengéit is.

A fizikális adottságokat tekintve ez az a sport, ahol tényleg nem számít magas vagy vagy alacsony, sovány vagy nagydarab, nincs tipikus baseball játékos alkat. A baseball csapatokban ugyanúgy megtalálható alacsony, vaskos és magas, sovány testfelépítésű játékos is, lehet valaki villámléptű és vékony, de nagydarab, lomhábban mozgó, de hatalmas ütőerővel bíró kolosszusokra is szükség van. A profik között például előfordulnak 170 cm alatti, de 2 m feletti játékosok is.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”A bajnoki címek, helyezések jelentenek-e plusz pontot a felvételinél?” tab_id=”1519445050836-d2bd5df6-1c22″][vc_column_text]Igen, járnak a plusz pontok és erről igazolást adunk, melyet a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség hagy jóvá.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Tud az egyesület az érettségihez szükséges 50 órás foglalkoztatást biztosítani és igazolni? ” tab_id=”1519444951516-421b4afc-db68″][vc_column_text]Igen, az egyesület közhasznú, így tudunk ilyen igazolást biztosítani.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]