Az oldal újraindul - jó kezekben van
Szentendre Sleepwalkers
Tovább

Információk

 • Információk

  Elérhetőségek és adatok


  Adó 1%-a


  Amennyiben úgy gondolja, szeretné támogatni a csapatot, kérjük, adója egy százalékát utalja a 18660829-1-13 adószámra.

  Köszönjük!

  Elérhetőségek:


  simonyigy@t-online.hu
  kortek@t-online.hu
  joebowman13@gmail.com

  Facebook: (hamarosan)

Edzések

 • Edzések

  Időpontok és helyszín

  A téli időszakban az edzések helyszíne az Izbégi Általános Iskola tornaterme, az edzések vasárnaponként 2-től 4 óráig tartanak.

Rólunk

Kis ismertető a csapatról

Sleepwalkers Youth BaseballYouth baseball started back in 2005 in Hungary as a way to teach the game to young kids who had interest in the sport and to develop players for the Men’s club teams that had formed in the early 1990’s throughout Central Europe.

At the end of the 2014 season the Men’s Sleepwalker team moved to Budapest leaving behind a core group of nine kids ages nine to fifteen that had been representing Szentendre for the past several years. With the age/participation rules changing this year we are in the process of recruiting additional players between the ages of nine and sixteen in order to field two Little League teams for the 2015 season. The Little League ‘Majors’ team would be comprised of kids ages nine to twelve and the Little League ‘Juniors’ team would be for kids ages thirteen to sixteen.

Practices are held every Sunday between 2PM & 4PM at the Izbeg Gym in the Winter with 2-day per week outdoor practices starting sometime in March. The 2015 season starts in mid-April. Gyuri Simonyi is the Team Manger. We have two Americans that act as our coaches: Joe Bowman, Head Coach & Stephen Stec, Assistant Coach. Máte Kortvelyesi also acts at player/coach.

Little LeagueLittle League Baseball just celebrated its 75th year in the United States. In that time it has grown to leagues located all over the world and conducts annual tournaments in the United States for all its age group teams. The biggest is the Little League World Series representing the Majors age group with all expenses paid to play in the tournament for each regional champion.

Little League is a completely community based and volunteer organization. Teams rely on the participation of parents in helping support the team through volunteering time, fundraising for such things as uniforms, transportation to ‘away’ games, helping coach, and helping umpire games. The rewards are in seeing these kids bond together and play a game that teaches self-confidence, teamwork, concentration, and communication.

DivisionsLittle League operates multiple divisions to insure the safety of the players and allow kids of all ages the chance to participate in each and every game.

T-Ball (hitting the ball off of a tee instead of a ‘pitched’ ball is for ages 6-9; Minors 8-12; Majors 9-12, Juniors 13-15; Seniors 14-16; Big Leagues 15-18. There is also some limited flexibility for players playing up or down based on player experience and which age group it is. With baseball still being a relatively unknown sport in Hungary the league directors try to be as flexible as possible in allowing individual teams compile a complete player roster. Ideally, each team will have twelve to fourteen players on the player roster.

Here in Szentendre we hope to field a full ‘Juniors’ team and a full ‘Majors’ team for 2015 but we need a few additional players of all ages for both teams (especially Majors)

Why Baseball?Why did baseball become so popular in the United States and eventually earn the name: “America’s Great Pastime”? There are a lot of answers to that but perhaps the easiest way to explain it is that it may only take an afternoon to learn to play the game but it can take a lifetime to master it. It involves knowing at every moment what the game situation is. How many outs, how many strikes does that batter have on him, is he a lefty or a righty, is the guy on first base fast or slow, where do I throw the ball if ‘A’ ‘B’ or ‘C’ happens. More so than just about any World Sport it is considered the thinking persons game and though hitting a fast moving baseball with a bat successfully is considered one of the hardest things in all of sports (A professional that can manage to do it just 3 times out of 10 is usually making about $10 million USD per year), it is not a sport where a particular physical ability is needed. You don’t have to be particularly fast, quick, strong, short, or tall. The main ability is to be able to learn the game. Its nuances and quirks mean that each position on the fiend requires different traits and each position in the batting order is designed for athletes of different skills.

Edzőnk

Aki tartja a lelket a csapatban a mostoha körülmények ellenére

 • Bemutatkozás

  Edzőnk anyanyelvén

  Hi, I’m Joe Bowman, Husband, Father, Semi-Retired, Frequent Cyclist, Occasional Runner, & now: full time baseball coach. Moved to Hungary in the Summer of 2012 from Mission Viejo, California. It provided a great opportunity for my wife to study Art, be closer to her family, and for our son to attend a local music school and learn both Hungarian and the German language (his personal goal is to master 7 languages by age 20…ahh the ambitions of youth!). Ambitions that I hope to see come to fruition in our team members!

Szabályok

A Baseball szabályai

Létszám, játékidõ, pálya, pozíciók, felszerelés

A játékot két, 9-9 fõs csapat játsza egymás ellen. Cserélni annyi játékost lehet, amennyit a mérkõzésre az edzõ bejelentett. Akit lecseréltek a pályáról, az többet nem szerepelhet a mérkõzésen.

Mérkõzésidõ nincs, a játék nem idõhöz kötött, hanem 9 játékrészbõl (inning-bõl) áll. Egy játékrész alatt mindkét csapatnak egyszer támadnia (ütnie), illetve egyszer védekeznie (elkapnia) kell. A támadók célja, hogy ütéseik által a bázisokat sorrendben elfoglalják, végül a hazai bázishoz visszaérkezzenek és ezzel pontot (run) szerezzenek csapatuknak. Nagyon fontos tehát, hogy pontot szerezni csak az éppen támadó (ütõ) csapat tud. A védekezõk feladata ezt megakadályozni. Céljuk, hogy minél hamarabb kiejtsenek (out) a játékból három támadójátékost. Amikor ez sikerült, a két csapat "helyet cserél", az addig védekezõk támadnak és fordítva. Amikor így is megtörténik a három kiejtés, vége a játékrésznek és kezdõdik a következõ, hasonlóan az elõbbiekhez.

Base: A játéktér egy negyed körcikk, mely külsõ és belsõ mezõbõl áll. A bázisok a belsõ mezõben egy élére állított négyzet csúcsain helyezkednek el, egymástól 27,5 méter távolságra. Az egyes, kettes és hármas bázis (base) egy 38 cm x 38 cm-es, 10 cm magas tömött vászon vagy gumi téglatest, mely alulról a földhöz van rögzítve.

Homeplate: A hazai bázis (home plate) egy ötszög alakú gumilap (legnagyobb szélessége 43 cm), mely szintén rögzítve van a talajhoz. A belsõ mezõ közepén található a dobódomb. Ez egy enyhén emelkedõ, kör alakú salak dombocska (átmérõje 5,5 méter), melynek legmagasabb része 25 cm. A dobódombon található a dobógumi (egy 61 cm x 15 cm-es gumilap), innen dob a dobójátékos. A dobógumi és a hazai bázis közötti távolság 18,4 méter.

A mérkõzés folyamán az éppen védekezõ csapat a következõképpen helyezkedik el a pályán.

Pálya
Minden védekezõ játékos baseball kesztyûben megy fel a pályára. Kötelezõ védõfelszerelés a baseball sapka is. Az elfogójátékos különösen védett. Párnázott kesztyût használ és kötelezõ viselnie arcvédõ maszkot, mellkas-, lábszár- és mélyvédõt is. Az ütõjátékos - aki a hazai bázis jobb vagy bal oldalától üt (ez tetszõleges) - használja a baseball ütõt, mely készülhet fából vagy hengerelt alumínium ötvözetbõl (a profik csak fa ütõt használhatnak). Az ütõ legfeljebb 106 cm hosszú lehet (általában 80 - 95 cm), szélessége a legvastagabb résznél sem haladhatja meg a 7 cm-es átmérõt. Valamennyi ütõjátékosnak kötelezõ az ütõsisak (helmet) használata, mely a fejet védi az erõs dobásokkal szemben. A labda gömb alakú, legbelül gumival borított parafagolyó maggal, melyet szorosan csévélt fonállal vesznek körbe, majd bõrrel borítanak be. Kerülete 23 cm, tömege 145 gramm.

Mikor jó illetve rossz a dobódobás?

Strike zóna: A dobó a labdát a hazai bázis mögött guggoló elfogó felé hajítja, lehetõleg úgy, hogy az ütõjátékos ne tudja elütni. Az elfogó mögött álló játékvezetõ dönti el, hogy a dobás jó vagy rossz volt. A dobó igyekszik úgy dobni, hogy a labda érintse az úgynevezett strike zónát.

Ez egy képzeletbeli téglatest, mely a hazai tányér feletti szélességben (43 cm), az ütõjátékos térd és mellkas magassága között húzódik.

Ball: Ball (rossz dobás) - Ha a dobott labda nem halad át a strike zónán és az ütõjátékos nem tesz kísérletet az ütésre, akkor a dobás rossz (ball).
Ha a dobó ugyanazon ütõjátékosnak négy rossz dobást dob, akkor az ütõjátékos ütés nélkül eljut az egyes bázisig. Ezt sétának nevezik (base on balls).

Strike: Strike (jó dobás) - Ha az ütõjátékos megpróbálja a labdát eltalálni, de ez nem sikerül, akkor a dobás jó (strike), függetlenül attól, hogy a labda érintette-e a strike zónát vagy sem.
Ha az ütõjátékos nem tesz ütési kísérletet, de a labda érinti a zónát, a dobás szintén jó (strike). Ha az ütõjátékosnak sikerül eltalálnia a labdát, de az nem a pályán ér földet (hanem hátra vagy oldalra üti), az fals ütés (foul), amely szintén jó dobásnak számít (strike).

Hogyan lehet kiejteni a játékból a támadójátékost?
Az ütõjátékos a harmadik jó dobás (strike) után kiesik. Ez a strike out, a támadók kiejtésének egyik módja. Ilyenkor az ütõjátékos lemegy a pályáról, helyére a következõ ütõ áll. Kivéve persze, ha az adott játékrészben ez volt a harmadik kiejtés, hiszen ilyenkor a támadó és a védekezõ csapat helyet cserél. A mérkõzés megkezdése elõtt az edzõ kijelöli az ütõsorrendet. Ez az a kötelezõ sorrend, amelyben a játékosok egymás után ütnek 1-9-ig. A 9. után ismét az 1. következik. Az esetlegesen becserélt játékos a lecserélt "helyén" üt. Ha egy ütõjátékosnak két strike-ja van és ezután üt falls ütést, ez esetben ez nem számít strike-nak. Tehát két strike után az ütõnek akármennyi falls ütése lehet, azzal nem esik ki.
Fly-out: Az ütõjátékos kiejtésének következõ módja a fly out (repülõ kiejtés). Ez akkor lehetséges, ha az ütõ a dobott labdát eltalálja ugyan, de az ütõrõl a labda a levegõben repül és azt a védõk elkapják, mielõtt a talajt érintené.

Ground out: Kiejtési lehetõség a ground out (passz kiejtés). Az ütõjátékos miután a labdát elütötte , az ütõjét eldobva futni kezd az egyes bázis felé. A labdát a védõk elkapják miután az a talajt érintette és passzolják a társuk kesztyûje felé, akinek a lába az egyes bázison van. Ha elõbb sikerül a labdát az egyes-védõ kesztyûjébe passzolni, mint ahogy a futó támadójátékos a bázisra rálépett, akkor a futó kiesett (ground out).

Tag-out: Ha a futónak sikerül elõbb a bázist érintenie, akkor õ ott maradhat és amikor a következõ ütõtársának sikerül eltalálnia a labdát, akkor õ már a következõ bázis felé szaladhat. Természetesen, ha az ütés jól sikerült és a futó úgy dönt, akkor több bázis elérését is megkísérelheti, ilyenkor azonban vigyáznia kell, mert ha a védõk megérintik a labdával, illetve a labdát fogó kesztyûvel, akkor a futó kiesik. Ez a tag out. Ha a futó valamelyik bázison áll vagy érinti azt, az olyan, mint amikor a fogócskában "házban" van az ember. Ilyenkor hiába érintik meg a labdával, nem esik ki.

A pontszerzés legszebb, de talán legnehezebb módja a home run (haza futás). Ez akkor történik, ha az ütõjátékosnak sikerül úgy eltalálnia a labdát, hogy az a pálya felett átszállva a külsõ kerítés mögött, a nézõtéren landol. Ilyenkor az ütõjátékos kényelmesen körbekocogja a bázisokat, ezzel pontot szerezve csapatának. Ha az ütés elõtt voltak már futók a bázisokon, õket maga elõtt "tolva" szintén behozza õket a hazai pályára. A legideálisabb esetben - ha mindhárom bázis foglalt volt - egy home run ütéssel négy pontot lehet szerezni (ez a maximum).
A futóknak a bázisokat sorrendben kell érinteniük (egyes, kettes, hármas, hazai) és egymást semmiképpen nem elõzhetik meg a futás közben. Egyszerre egy bázison több futó nem tartózkodhat. Ha a futónak a bázisokat körbe futva sikerül visszaérnie a hazai bázisra, akkor a csapata pontot kap, minden visszaért futó egy pontot jelent. Amelyik csapatnak a kilencedik játékrész után több pontja van, az nyeri a mérkõzést. A baseballban nincs döntetlen, ilyen esetben extra játékrészre kerül sor mindaddig, míg valamelyik csapat javára a mérkõzés el nem dõl.